Wat zijn wearables en wat kan ik ermee?


Apple_Watch-Everybody Healthy informeert jullie onder andere over wearables maar wat zijn wearables nu precies? En een veel gehoorde opmerking is: “Wat kan ik ermee?” en “Hoe zit dat met de privacy?” In dit artikel leggen we uit wat de term nu precies betekent, of wearables noodzakelijk zijn en nog veel meer.

Wearables

GoogleGlassIn het kort kun je zeggen dat wearables, wat staat voor wearable computers, een nieuwe generatie mobiele devices (=apparaten) zijn die op het lichaam gedragen worden. De eerste generatie mobiele devices zijn natuurlijk de smartphones. Daarna werden er mondjesmaat nieuwe apparaten gelanceerd, allen met verschillende mogelijkheden. Of zag de eerste wearable in het jaar 1286 al het licht? Of was de vintage Casio Databank-horloge de eerste wearable?

In 2014 zagen we het project van Google genaamd Google Glass voorbijkomen, en weer gaan. Dit was een slimme bril die door middel van spraakcommando’s of door met je vinger op de touchpad op het montuur te tikken, te bedienen was. Ook de smartwatches (bijv. Pebble, Samsung Gear S3, Apple Watch), fitnesstrackers (bijv. Fitbit) en de VR-bril (Oculus Rift, Samsung Gear S3, HTC Vive) veroverden de markt. Maar we kunnen ook al Smart Shoes, Smart Bracelets en Smart Clothing aanschaffen.

Wat kan ik ermee?

Het is natuurlijk de bedoeling dat je de wearable continu draagt en de gestelde doelen gaat behalen. De derde infographic hieronder, van Northwestern University of Professional Studies, toont de potentie. Bij dragers van wearables neemt het aantal gezondheidsklachten af, vermoedelijk omdat ze zich meer bewust worden van hun eigen gezondheid. Zijn wearables nodig? Nee, dat in eerste instantie niet, mits er een medische noodzaak aan zit. Handig is het wel. Denk eens aan een rondje hardlopen of een uurtje in de fitnessschool. Een slimme armband houdt hier dan informatie voor je bij zoals je hartslag, het aantal stappen, verbrande calorieën, zodat je thuis een gedetailleerd overzicht hebt van je de workout, van begin tot eind.

Privacy

Het zijn in ieder geval allemaal apparaten die contact maken met je lichaam zodat de ingebouwde sensoren data kan verzamelen die in een app door de gebruiker kan worden uitgelezen. Je kunt je voorstellen dat die data goud waard is voor vele partijen. Daarom is privacy in combinatie met het gebruik van die data door de fabrikanten van de wearables momenteel een hot item. Gegevens over jouw te hoge BMI en te hoge hartslag zie je liever niet in handen komen van verzekeraars. Hier zal dus te allen tijde verregaande aandacht aan besteed moeten worden. Privacy is een belangrijk recht.

Je leest het hier

Er is veel te doen rondom wearables, randapparatuur of accessoires. Wij verzamelen de nieuwtjes over wearables voor je hier op Everybody Healthy. Jij hoeft er niks voor te doen, behalve ons te volgen. De keuze om een wearable vervolgens aan te schaffen, bepaal je zelf. Wij hebben een positieve ervaring met wearables en hopen dat jij dit ook zo ervaart of zult ervaren. Everybody healthy!

Bron: 1, 2, 3

Afbeeldingen: COM SALUD Agencia de comunicación, Wikipedia

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *