Alles is energie, alles is Qi


Ineens had ik de behoefte om te schrijven over Qi en zie hier, het resultaat. Mijn artikel over Qi, wat ik erover denk te weten. Te voelen.

In dit artikel wil ik niet bewijzen de wijsheid in pacht te hebben omtrent Qi. Ik heb alleen getracht door middel van theorie en literatuur een uiterst klein deel van Qi toe te lichten. Dit artikel heeft zich in ieder geval natuurlijk gevormd, als een flow.

Qi (ook wel ch’i, chi, ki of gi)

Volgens meester Lam (2000) is onderstaand karakter het oorspronkelijke Chinese karakter dat de oude geleerden en Qigong-meesters gebruikten voor de Qi. Hij omschrijft Qi als de onzichtbare levenskracht van het heelal. Dat wil niet zeggen dat Qi een kracht is die onbereikbaar is. Dat het buiten je staat. Integendeel.

chi

Twee elementen

Volgens Lam brengt het karakter de ware aard van Qi over en daardoor de diepere betekenis van Chi Kung of Qigong. Het karakter is namelijk opgebouwd uit twee elementen. Het bovenste element is een vat/pot met handvat. Het onderste element stelt vuur voor. Tezamen vormen de elementen een ijzeren vat dat boven open vuur hangt waarin water aan de kook wordt gebracht. Wanneer je water verhit, bereikt het een actievere staat. Er komt beweging in. Er komt damp vrij. In de diepte worden gasbellen gevormd want het kookpunt is nabij. De gasbellen banen zich een weg naar boven om op te gaan in de atmosfeer.

Deze kalligrafie is een metafoor voor de krachtige transformatie van je eigen innerlijke energie als gevolg van Qigong

Alles is energie

Uiteindelijk is alles energie en zonder energie is er niets. Volgens de Chinezen maakt Qi deel uit van alles dat bestaat. Qi betekent voor mij innerlijke kracht, de energie in mij. Maar het betekent voor mij ook dat er in ieder ander wezen Qi stroomt. Qi is wat ons bindt.

Kwijt

Qi kun je bij jezelf en bij anderen voelen en sommigen kunnen het ook zien. Maar waar die innerlijke kracht zich precies in mijn lichaam bevindt? De ene keer denk ik het te weten. De meeste keren ben ik het kwijt. Ik geloof dat we vroeger als kind en veel vroeger als mensheid, veel meer in contact stonden met onze innerlijke kracht. We leefden in en samen met de natuur. We leefden in balans. Deze balans betekent dat we in staat zijn ons onder alle omstandigheden aan veranderingen aan te passen (Yin Yang). Alhoewel ik denk dat veel mensen deze balans toch hebben teruggevonden, zal een evenzo groot deel deze nooit vinden. Ik wil tot de eerste categorie behoren.

Qigong

Ik volg Qigong-lessen van Max Tack. Qigong betekent werken met energie of energie opwekken. Door middel van deze Chinese gezondheidsoefeningen en meditatie probeer ik mijn Qi of levensenergie in eerste instantie terug te vinden. Om het vervolgens beter te laten stromen en negatieve energie terug te geven aan de aarde. Alhoewel de de ene beweging de andere nog niet opvolgt (ik zit nog teveel in mijn hoofd), hoop ik mijn Qi ooit tot een hoger plan te kunnen tillen om mezelf te kunnen helpen bij spanningen of pijn. En misschien ook wel anderen…

Literatuur: Chuen, Master Lam Kam (2000). Tai Chi Chi Kung. Bloemendaal: Becht.

Bron: Max TackYin Yang, Qi

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *