flow

Heb jij vandaag al in een flow gezeten?


man-and-muscles-1-1425630Heb je dat gevoel wel eens dat je je net zo voelt als de gespierde man hiernaast omdat je iets aan het doen bent waar je ontzettend veel energie van krijgt? Dat de tijd ineens voorbij vliegt zonder dat je er erg in hebt? Dat je de hele wereld aankan? Dat je al je problemen even vergeten bent? Dan zit je in een heerlijke flow, in een positieve spiraal. Wat dat nu precies is, lees je in dit artikel.

De man met de onuitspreekbare achternaam

Het begrip ‘flow’ hebben we te danken aan Dr. Mihaly Csikszentmihalyi, een professor van Hongaarse afkomst met een bijzondere interesse in positieve psychologie. Csikszentmihalyi is vooral bekend geworden met zijn onderzoekswerk in geluk en creativiteit. Zijn jarenlange studie en onderzoek rondom het concept ‘flow’ leverde hem tal van publicaties en erkenning op. Hij wordt dan ook gezien als toonaangevend op het gebied van onderzoek binnen de positieve psychologie.

Wanneer zit je in de flow?

Flow is volgens Csikszentmihalyi een optimale ervaring: “De toestand waarin mensen dermate betrokken zijn bij een activiteit dat ze alles om hen heen vergeten. Deze ervaring is zo positief dat het de moeite waard is om deze te herhalen zonder de noodzaak van een externe beloning. […] De optimale ervaring is iets wat wij doen gebeuren.”

Flow is een mentale toestand waarin je dus helemaal opgaat in je bezigheid. Het brengt een gevoel van geluk, voldoening en ontspanning met zich mee. Angsten, zorgen, frustraties, twijfels en andere gedachten verdwijnen even naar de achtergrond. Flow ontstaat dan ook wanneer je:

  1. Actief gericht bent op een duidelijk doel
  2. Geconcentreerd en doelgericht kan werken
  3. Volledig opgaat in de activiteit en jezelf ‘vergeet’
  4. Het besef van tijd vervaagt
  5. Je krijgt directe feedback: het lukt wel of niet en je kunt je handelen daar meteen op aanpassen
  6. Je ervaart evenwicht tussen je eigen capaciteiten en de moeilijkheidsgraad van de taak
  7. Je hebt voldoende gevoel van controle, maar verveelt je niet
  8. Je haalt beloning, erkenning of waardering uit het werk zelf en niet uitsluitend uit het resultaat

Zoek je eigen flow

Flow kan dus ontstaan als je in je vrije tijd aan het modelschilderen bent, voor je werk iets moois mag programmeren, de finish haalt met wielrennen, tijdens het hardlopen de ‘runners high’ ervaart of op de motor over de Nederlandse dijken toert. Wat je ook aan het doen bent, de activiteit brengt een fijn gevoel en de tijd vliegt voorbij. Als je in een flow zit, kom je in een positieve spiraal terecht. Dingen gaan moeiteloos en je haalt voldoening uit je werk, sport of hobby.

Het is dus belangrijk dat je weet wanneer je flow ervaart. Schrijf desnoods op dat je het hebt ervaren tijdens het modelschilderen zodat je weet dat dit de juiste hobby is voor jou. Misschien is dit zelfs ook wel de juiste baan? Probeer nieuwe dingen te doen, dingen die je anders nooit zou doen. Ga op zoek naar je passies. Zoek jouw eigen flow.

Mihaly Csikszentmihalyi over flow op TED.com

Ben je nieuwsgierig geworden? Check dan onderstaande TED Talk waarin Mihaly Czikszentmihalyi zich afvraagt: “Wat maakt een leven waard om geleefd te worden?” Hij merkt dan op dat geld ons niet gelukkig kan maken en kijkt naar degene die plezier en blijvende bevrediging vinden in activiteiten die een staat van ‘flow’ teweegbrengen.

Literatuur: Csikszentmihalyi, M. (1990). Flow: The Psychology of Optimal Experience. New York: Harper & Row.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *