Wat schaft de Crock-Pot vandaag? Boeuf Bourguignon


crock-pot-logoHet is Crock-Pot-dag vandaag op Everybody Healthy. Vandaag heeft de kok des huizes, Gerhard ter Mors, weer een gerecht gemaakt met deze zogenaamde slowcooker. Benieuwd naar het resultaat? Lees verder!

Franse Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

Gerhard had gisteren de Crock-Pot weer aangezet. Dit maal om een lekkere Franse Boeuf bourguignon te maken. Nadat de gesneden ingrediënten in de pot gingen, was het weer een paar uur wachten geblazen. Temperatuur op low en sudderen maar. Het resultaat: een lekkere maaltijd met gekookte aardappelen en Boeuf bourguignon.

Hieronder vind je het gebruikte recept van Smulweb dat trouwens ook te bereiden is zonder de Crock-Pot. In dit artikel kun je lezen wat precies een Crock-Pot is en wat Slowcooking inhoudt. Hier vind je ook wat links waar je de pot kunt aanschaffen.

De ingrediënten (4 porties)

  • 1 kg magere riblappen (in blokken)
  • 250 gram zilveruitjes
  • 4 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 250 gram gerookte magere spekreepjes
  • 1 grote winterwortel in stukken
  • 400 gram champignons in plakjes
  • 4 stengels bleekselderij in partjes
  • Bosje peterselie gesnipperd
  • 3 el bloem
  • 4 dl rode wijn (Merlot, rode Macon of een Bourgogne)
  • 2 flinke scheuten cognac
  • 4 dl runderbouillon
  • 2 takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 50 gram roomboter
  • Zeezout
  • Zwarte peper uit de molen

Koken maar

Doe de boter in een grote pan en verhit deze. Fruit hierin de zilveruitjes, de knoflook en spekblokjes aan. Uit de pan halen en bewaren. Braadt nu het vlees rondom bruin, voeg dan de selderij en de wortel toe en bak die even 3 minuten mee en voeg royaal zout en peper toe. Strooi de bloem er over en bak nog even goed. Giet nu de bouillon, de cognac en de wijn er bij, de helft van de peterselie, de tijm en laurier. Laat nu 1 ½ uur lekker sudderen. Wees niet bang voor alcohol want die verdampt. Bak nu de champignons lichtbruin, haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de pan (die hebben hun smaken afgegeven) en doe nu de zilveruitjes, spekblokjes en de knoflook bij het vlees. Laat het nu nog 30 minuten lekker doorsudderen. Het is nu wat ingekookt en je hebt een heerlijke haute cuisine stoofpot met een heerlijke dikke saus. Afgarneren met restant van de gesnipperde peterselie blaadjes.

Voor de bereiding in de slowcooker: Je kunt alle ingrediënten er tegelijk in doen. Gerhard heeft het vlees en de spekjes samen met de champignons wel even van tevoren gebakken. Geef de slowcooker op z’n minst 6 uur de tijd, maar het liefst nog 2 uur meer.

Eet smakelijk!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *