mediterraans

Lekker recept: mediterraans eenpansgerecht


skillet-frying-pan-5-1424800-640x480In de rubriek ‘Lekker recept’ vertellen we over de achtergrond van het gerecht en delen we natuurlijk het recept met je. Deze keer staat er een mediterraans eenpansgerecht uit de folder van de Dekamarkt op het menu. Eet smakelijk!

Wat is juist: de mediterrane keuken of de mediterraanse keuken?

De meeste taalgebruikers zullen de voorkeur geven aan de mediterrane keuken, maar sinds 2007 staat mediterraans in Van Dale (tenminste: in de aanvulling Jaarboek Taal 2007). Wie liever mediterraanse keuken schrijft, heeft nu dus een sterk argument (‘Het staat in Van Dale!’). De papieren uitgave uit 2005 vermeldt nog alleen mediterraan, mediterrane: “van, behorend tot of kenmerkend voor het gebied om de Middellandse Zee”.

Er lijkt wel een gebruiksverschil te bestaan tussen mediterraan en mediterraans. Mediterraans lijkt vaak iets minder direct betrekking te hebben op het gebied rond de Middellandse Zee dan mediterraan. Het wordt vooral gebruikt als bepaling bij iets wat mediterrane kenmerken of trekken vertoont, zoals in een mediterraans ingericht appartement, een mediterraans gerecht en mediterraanse hitte.

mediterraans_eenpansgerecht

De ingrediënten (4 porties)

  • 2 eetlepels olie
  • 150 gram chorizo
  • 3 teentjes knoflook (gepeld en gesnipperd)
  • 1 rode peper (in ringen)
  • 3 rode uien (in parten)
  • 250 gram verse worst (in plakken)
  • 0.5 eetlepel (pittige) paprikapoeder
  • 1 snufje komijn
  • 6 takjes verse tijm
  • 400 gram krieltjes (in vieren)
  • 1 rode paprika (in reepjes)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 rijpe tomaten (in blokjes)
  • 100 ml rode wijn
  • 0.5 liter kippenbouillon
  • 4 eieren
  • 1 bosje verse peterselie

Koken maar

Snijd de chorizo en verse worst in plakken. Pel en snipper de knoflook. Snijd de rode peper in ringen. Snijd de uien in parten. Snijd de rode paprika in reepjes en de tomaten in blokjes. Snijd de peterselie. Verwarm een hapjespan met de olie. Bak de chorizo samen met de knoflook, rode peper en uien een minuut. Voeg de verse worst, paprikapoeder, komijn, tijm, aardappels en paprika toe. Bak alles nog eens circa twee minuten. Voeg de tomatenpuree en de verse tomatenblokjes toe. Meng alles door elkaar en blus af met de rode wijn. Laat circa twee minuten doorkoken. Voeg dan de kippenbouillon toe. Dek de pan af met de deksel en laat het circa dertig tot veertig minuten doorkoken op halfhoog vuur. De bedoeling is dat in die tijd de aardappels gaar worden het vocht grotendeels verdampt. Maak vier kuiltjes in de pan en breek daar voorzichtig een eitje boven. Zorg dat de dooier heel blijft. Dek de pan af en laat de eieren vier minuten garen. Serveer alles samen in een diep bord. Zorg dat er van alles wat op het bord is. Garneer met gesneden peterselie.

Eet smakelijk!


About Claudia

• android • google • chrome • social media • gadgets • humor • sushi • ASOT • running • qigong •

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *