verslavend

Verslavend boek: De Geboren Renner


christopher-mcdougallIk ben momenteel een boek aan het lezen dat voor mij zo’n openbaring is dat ik het nu alvast met jullie wil delen. Het boek heet Born to Tun (vertaald: De Geboren Renner) van Christopher McDougall. Het boek is gebaseerd op de belevenissen van Christopher McDougall met een mysterieuze Mexicaanse indianenstam en leest makkelijk weg als een avonturenroman.

Tarahumara

In dit boek doet McDougall een poging erachter te komen waarom hijzelf (en daarmee de westerse wereld) continu lijdt aan hardloopblessures terwijl de Tarahumara-indianen, rennend op eenvoudige sandalen en in een toga zonder EnerygyGels en dure hardloopschoenen, met gemak meer dan 100 mijl per dag rennen. Al glimlachend…

Deze afgezonderde indianenstam leeft in de Copper Canyons in het bergachtige Sierra Madre, Mexico. Het is hier waar McDougall de fascinatie voor het fenomeen ‘barefoot running’ oploopt (blootsvoets hardlopen) en erachter komt waarom mensen van origine hardlopers zijn. Vanuit hier en vele inzichten van verscheidene wetenschappers komt zelfs onder meer naar boven drijven dat de hedendaagse hardloopschoen met kussentjes en anti-pronatie helemaal niet zo goed zijn voor onze ingenieuze voeten. Ze zijn zelfs de oorzaak van vele hardlopersblessures, laat McDougall weten.

De homo sapiens wist te overleven door zijn aanleg voor langeafstandloper, waarmee bijna twee miljoen jaar werd gejaagd volgens de methode om andere dieren ‘tot dodelijke uitputting te lopen’.

tarahumara

Het Witte Paard

1001004011252376Ondertussen wordt er een 50 mijls-wedstrijd georganiseerd met de beste ultra-renners uit de Verenigde Staten én een aantal Tarahumara. Ook volgen er twee 100 mijls-wedstrijden. Rode draad in het boek is de Amerikaan genaamd Caballo Blanco, Het Witte Paard, die opgenomen is door de Tarahumara als één van henzelf, en rent als een Tarahumara. Hij speelt een grote rol in één van de wedstrijden.

Ik kan je nog veel meer vertellen, maar voordat ik als spoiler alert wordt bestempeld, is het beter hier te stoppen en het verslavende boek zelf aan te schaffen (en een paar minimalistische hardloopschoenen). Have fun!

Waar kan ik het boek kopen?

Ik heb de Nederlandse versie bij bol.com gekocht. De Engelse uitgave is hier ook te koop, zowel in een papieren versie als e-book.

Bron foto: Pinterest

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *