Roken

Apps waardoor je voorgoed stopt met rokencigarette-1539165_960_720Roken, ik heb het een deel van mijn leven als de gewoonste zaak van de wereld gezien. Zelfs een stel rokerslongen naast gezonde longen op de tentoonstelling Bodies in Amsterdam heeft me er niet van weerhouden. Zaterdag 19 september 2015 werd dan eindelijk het tijd om te stoppen. Alle asbakken gingen eraan en de laatste 4 sigaretten in het pakje Marlboro verdwenen in een doos. Ter nagedachtenis. Ze liggen er nog steeds.

Waarom stoppen met roken?

Mijn reden om te stoppen met roken was simpel: longkanker en het verhoogde risico daarop. Daarna komen alle andere ziekten. De overige redenen waren:

  • geld (een pakje Marlboro met 19 stuks kostte vorig jaar €6,20) – inmiddels heb ik € 1063,- bespaard
  • altijd op zoek naar een aansteker (die het wel doet)
  • het omrijden of laat op pad moeten voor een pakje (weer of geen weer)

Als je het zo leest, is het gewoon stompzinnig gedrag dat je vertoont. Zo stak ik op gezette tijden een sigaret op, ook ’s ochtends in de auto. Op een slechte dag laat je dan wel eens je aansteker vallen in de auto om vervolgens allerlei rare capriolen uit te moeten halen om die verrekte aansteker onder je stoel vandaan te krijgen. Gevaarlijk? Ja, maar je zult toch die sigaret moeten opsteken.

Quit smoking slowly

Tijd om te stoppen. Eerst gaan we afbouwen en dat doen we natuurlijk met een app Quit smoking slowly. In deze app kun je aangeven hoeveel sigaretten je per dag rookt en over hoeveel dagen je wilt gaan afbouwen. De app berekent dan, inclusief 8 uur slaap per dag, wanneer je een sigaret kunt opsteken.

De periodes tussen het roken worden natuurlijk steeds langer. Op een gegeven moment kun je dan ook maar beter stoppen. Dit afbouwen heeft mij erg geholpen om vooral psychisch afscheid te nemen van de sigaret.

Quit Now! Stop met roken

Dan gaan we QuitNow! op onze telefoon zetten. Ook hier geef je aan hoeveel sigaretten je dagelijks rookte, welke pakjes je kocht en nog wat zaken. Vervolgens krijg je allerlei statistieken voorgeschoteld:

  • De tijd (dagen, uren, minuten) sinds de laatste sigaret van je leven
  • Hoeveel sigaretten je niet gerookt hebt
  • De tijd en het geld dat het je bespaard heeft

Daarnaast kun je bij bepaalde mijlpalen behalen zoals twee weken niet gerookt. Deze mijlpalen kun je natuurlijk ook delen met de wereld. Verder is er een overzicht met gezondheidspercentages waar je bijvoorbeeld kunt zien hoeveel procent je ademhaling is genormaliseerd of je risico op plotselinge hartstilstand is verlaagd. Dit zijn natuurlijk geen feiten, ieder lichaam is anders. Maar het geeft een mooie indicatie over hoe je lichaam zich aan het herstellen is. Er is ook een chat waar je je ups en downs kunt delen met lotgenoten. Dit is eigenlijk best wel leuk. Je ziet dat iedereen met dezelfde afkickverschijnselen kampt. Wanneer je de trek in een sigaret niet kunt weerstaan, kan de app je voorzien van tips om er toch van af te blijven

Ondertussen ben ik, mede dankzij deze apps, bijna een jaar van het roken af. Ik vind het nog steeds lekker ruiken maar er één opsteken? Dat doe ik nooit weer. Heel graag horen we of het jou (met deze apps) gelukt is.

Check ook zeker even deze LuckyTV hieronder, lachen. Succes met stoppen!

 

QuitNow! Stop met roken
QuitNow! Stop met roken
Developer: Fewlaps
Price: Free+
QuitNow! - Stop met roken
QuitNow! - Stop met roken
Developer: Fewlaps, S.C
Price: Free+

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *