voedselverspilling

5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan


IMG_20160802_180905Volgens een bericht op NOS vanochtend gooien we 135 kilo voedsel per persoon per jaar in de kliko (2 miljard kilo eten per jaar!). Zo maar. Omdat het over is, omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is, omdat we er geen zin meer in hebben. Dat moet toch anders kunnen? Dat kan zeker anders. Want een gezonder leven begint bij het beter omgaan met het milieu. Het beter behandelen van deze planeet, waar wij slechts de bewoners van zijn. In dit artikel vind je 5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Welke kies jij?

Foodzy-app van Albert Heijn

Supermarkt Albert Heijn test een app die verspilling tegen zou moeten gaan. In deze app kun je zien welke artikelen afgeprijsd zijn omdat ze tegen de houdbaarheidsdatum zitten. Het voordeel van deze app lijkt me dat je van tevoren al kunt zien welke producten zijn afgeprijsd. Dit in tegenstelling tot het zien van de rode sticker in de winkel. De supermarkt hoeft zo geen voedsel weg te gooien en de consument bespaart geld. Er zijn twee winkels waar deze app al getest kan worden. Wij zijn benieuwd of de app ook voor een groter publiek wordt opengesteld en hebben deze vraag dan ook bij Albert Heijn neergelegd.

WhatsAppen met het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum is vanaf juni de strijd aan tegen voedselverspilling aangegaan met behulp van WhatsApp. Je kunt je namelijk aanmelden voor hun WhatsApp Kitchen Assistent. Je krijgt dan app’jes met tips over efficiënter boodschappen doen, het efficiënter inrichten van je koelkast, het bewaren van etenswaren en informatie over de tht-datum en de tgt-datum.

Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum via Metro Nieuws:

Maar we kunnen ook een uitleg appen over het verschil tussen de tht-datum en de tgt-datum. Veel mensen gooien een product weg als deze over de tht-datum is. Maar dit betekent ‘ten minste houdbaar tot’. Gebruik je zintuigen. Ruik, kijk en proef. Yoghurt die een dag over de tht-datum is, kan je vaak nog prima eten.

Je krijgt ook één keer per week een app’je met het nieuwe weekmenu dat in de Schijf van Vijf past. Dat bericht krijg je op de dag dat je boodschappen doet. Deze dag geef je zelf door. Aanmelden kan via de WhatsApp Kitchen Assistent.

icoon kitchen assistent

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Developer: WhatsApp Inc.
Price: Free
WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Developer: WhatsApp Inc.
Price: Free
WhatsApp
WhatsApp
Developer: WhatsApp Inc.
Price: Gratis

Restoranto

De twee Rotterdammers Christian Spaargaren en Ralph de Groot hebben een app gemaakt waarin restaurants hun overgebleven gerechten tegen korting kunnen aanbieden. Daarbij wordt voor elke maaltijd die je vie de app boekt, een maaltijd aan Afrika gedoneerd. De oprichters vinden het namelijk gigantisch zonde dat er eten wordt weggegooid in Nederland terwijl er in andere landen een tekort aan is. We hopen dat er snel meer restaurants zich aansluiten bij dit prachtige initiatief zodat er meer mensen gebruik ervan kunnen maken.

Met de Restoranto app krijg je   last-minute aanbiedingen van restaurants bij jou in de buurt.

download

Restoranto
Restoranto
Developer: Restoranto
Price: Free
Restoranto
Restoranto
Developer: Restoranto
Price: Free

Get Chef’s

Ook Get Chef’s biedt overgebleven maaltijden in de horeca tegen een gereduceerd tarief aan. Je kunt ervoor kiezen om in een restaurant te eten en de maaltijden af te halen. Horecaondernemers zetten zelf hun gerechten online, het is dus altijd een verrassing wat er aangeboden wordt. Get Chef’s doneert 10 cent per transactie aan de Voedselbank Amsterdam. Zo gaan ze samen niet alleen voedselverspilling tegen maar óók voedseltekort. Vooralsnog is deze dienst alleen in Amsterdam beschikbaar en wel via deze website.

 

ResQ

Nummer 3 in het rijtje websites is het Finse ResQ waarmee horecabedrijven in Amsterdam overgebleven eten tegen verlaagde prijzen kunnen verkopen. Er zijn momenteel 15 restaurants aangesloten waar je de maaltijden kunt afhalen. Rotterdam en Den Haag zijn eerstvolgende kandidaten voor deze dienst.

ResQ Club
ResQ Club
Developer: ResQ Club
Price: Free
ResQ Club
ResQ Club
Developer: ResQ Club
Price: Free

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *