25 minuten voorbij? Pomodoro-tijd!


TimeDoserDie kookwekker in de vorm van een tomaat heb je hoogstwaarschijnlijk al geschonken aan de eerste de beste kringloopwinkel, maar hij is terug en hoe! Tijd voor 25 minuten Getting Things Done met een tomatenkookwekker. Pomodoro! Huh?

Pomodoro en pomodorotechniek

Pomodoro is Italiaans voor tomaat. De Pomodorotechniek is een methode voor tijdmanagement ofwel Getting Things Done (GTD) en ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. Bij deze techniek wordt een kookwekker gebruikt waarbij je je tijd verdeeld in blokken van 25 minuten (een ‘pomodoro’). In deze blokken kun je geconcentreerd werken aan een taak. Deze 25 minuten worden vervolgens opgevolgd door drie minuten pauze, waarna weer een nieuwe periode van 25 minuten kan worden gestart, na de vierde keer mag een langere pauze genomen worden.

De techniek bestaat uit vijf stappen:

  1. Besluit welke taak je gaat doen
  2. Stel de kookwekker in op 25 minuten
  3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat
  4. Neem een korte pauze
  5. Elke vierde “pomodoros” neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)

TimeDoser

Je kunt natuurlijk je kookwekker of smartphone gebruiken om de blokken in te stellen voordat je aan het werk of de studie gaat. Handiger is het om de Chrome-app TimeDoser te installeren op je desktop. Wanneer je dit appje opstart zie je dat hij op de voorgrond draait op je desktop en een timer laat zien die de eerste 25 minuten aftelt. Je klikt op het uitroepteken en de 25 minuten gaan in. Nadat deze zijn verstreken, moet je 5 minuten pauze nemen. Er komt dan een notificatie in beeld en geluid voorbij. Tijd dus om even wat anders te doen.

Naarmate je langer achter je desktop zit te werken, moet je langere pauzes nemen. Dit is in TimeDoser makkelijk in te stellen, evenals de ‘werktijden’. Even klikken op de timer, zorgt dat hij stopt met aftellen en pauzes kun je, als je net lekker in een flow zit, overslaan zodat je deze later in kunt halen.

Dosify your time

Waar kan ik TimeDoser vinden?

Uiteindelijk ben je veel beter geconcentreerd op je taak vanwege de korte tijdsblokken die motiveren om je doel te halen. Niemand die je laat afleiden in dat kleine half uur. Hop dus, naar de Chrome-winkel:

TimeDoser
TimeDoser
Developer: daniguardiola.me
Price: Free

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *